Domain / دامنه
دامنه یا دامین همان نام یا آدرس سایت است که وب سایت شما در اینترنت با آن شناخته می شود. رایج ترین آن عبارتند از :
• Com : مخفف کلمه Commercial به معنای تجاری و مناسب اموری مانند خرید و فروش ، معرفی محصولات ، خدمات و مانند آن .
• Net : مخفف Network است و معمولاْ توسط شبکه های اطلاع رسانی، شرکتهای اینترنتی و سایر موارد مشابه مورد استفاده قرار می گیرد .
• Org : مخفف Organizations است و مناسب مؤسسات و سازمان های غیر انتفاعی که غالباْ فعالیت غیر تجاری دارند می باشد .
• Ir : این دامنه نمایانگر دامنه های کشوری و ملی ایران است : مانند ir (ایران)، jp (ژاپن)، uk (انگلیس ) و …. که بیشتر مورد استفاده سازمان ها و ارگان های دولتی مورد استفاده قرار می گیرد .
• Me : دامنه ملی کشور مونته نگرو است که بدلیل مشابهت با واژه ” Me ” به معنای “من” مورد استقبال افراد حقیقی جهت راه اندازی وب سایت شخصی و رزومه آنلاین قرار گرفته است.
• Co : دامنه ملی کشور کلمبیا است که بدلیل تشابه زیاد آن به واژه company مورد استقبال شرکت ها و ارگان های تجاری قرار گرفته است.
• Biz : این دامنه مخفف Business می باشد و معمولا برای سایت های شغلی ، تجارتی به ویژه خدمات مربوط به تجارت الکترونیکی ایده ال است.
• Info : این نوع دامنه مخفف Information است و در سایت هایی مورد استفاده قرار می گیرد که بنحوی با امر اطلاع رسانی در هر زمینه ای ، مرتبط می باشند .
Subdomain / سابدامین
سابدامین یا زیر دامنه ، زیر مجموعه ای از دامنه اصلی است و با یک نقطه از نام دامنه اصلی ، جدا میشود . از سابدامین می توان برای اهداف مختلف مثلا سازماندهی بخش های مختلف سایت استفاده نمود. مثل blog.Yourdomain.com ، Shop.Yourdomain.com و …
Host / هاست
به فضایی گفته میشود که دادهها , اطلاعات و به طور کلی ، تمامی محتویات یک وب سایت بر روی آن قرار میگیرد . برای مدیریت هاست ، یک کنترل پنل با شناسه و رمز منحصر به فرد در اختیار صاحب سایت قرار می گیرد.
Server / سرور
سرور ( وب سرور ) به کامپیوتری متصل به اینترنت گفته می شود که حاوی یک یا چند وب سایت می باشد.
Bandwidth / پهنای باند
به حداکثر سقف مجاز انتقال اطلاعات ( دانلود و آپلود ) بین سرور سایت و مرورگر کاربران ، معمولا به صورت ماهیانه اطلاق می شود .
Cpanel / کنترل پنل
سی پنل (cPanel) محبوب ترین کنترل پنل میزبانی وب است که امکان مدیریت هاست و فایل های وب سایت را در یک محیط گرافیکی و کاربرپسند فراهم می سازد .
Direct admin / دایرکت ادمین
دایرکت ادمین یکی دیگر از کنترل پنل های میزبانی وب می باشد . رابط کاربری آسان ، سرعت بالا ، سبک بودن ، عدم تحریم ، پایداری بالا و عدم استفاده زیاد از منابع همواره این کنترل پنل را یکی از رقبای اصلی سی پنل قرار داده است.
Database / پایگاه داده
بخشی از هاست و سرور که تمام اطلاعات سایت از قبیل متن ، محتوای صفحات ، تغییرات انجام گرفته بر روی تنظیمات اصلی سایت ، اطلاعات مربوط به افزونه ها و… بر روی دیتابیس سایت ذخیره می شوند.
Webmail / وب میل
یکی از بخش های مستقل هاست که امکان ایجاد و مدیریت ایمیل های سایت را بصورت رایگان فراهم می سازد . بطور مثال info@domain.com
URL / نشانی وب
URL مخفف عبارت Uniform Resource Locator و نشانى عمومى تمامى صفحات و منابع دیگر بر روى وب جهانى است . در مرورگرهای وب معمولا URL در بخشی به نام نوار آدرس نشان داده میشود .
Link / پیوند
لینک یا پیوند عبارت است از یک یا چند کلمه و عکس در صفحات اینترنتی که با کلیک کردن بروی آن به صفحه ای دیگر منتقل می شوید.
CMS / سیستم مدیریت محتوا
یک سیستم مدیریت محتوا ، یک نرمافزار تحت وب برای ایجاد ، توسعه ، مدیریت و ذخیره محتوا در صفحات وب است . این سیستم به مدیر سایت اجازه میدهد تا محتوای سایت را بدون نیاز به طراحی دوباره سایت ، تغییر داده و یا بروزرسانی کند .
WordPress / وردپرس
وردپرس یکی از محبوب ترین سیستم های مدیریت محتوا برای ساخت انواع سایت و وبلاگ می باشد . راحتی کاربر در کار با پنل مدیریت آن و وجود هزاران قالب و امکانات جانبی از علل محبوبیت بالای وردپرس می باشد .
Web page / صفحه وب
نوشته ها و عکس هایی که درسایت رویت میشود در واقع در صفحات وب قابل دسترسی است، بنابراین تمامی محتویات قابل دسترسی دریک صفحه وب قرار میگیرد
Home page / صفحه نخست
اولین صفحه ای که بازدیدکنندگان ، هنگام بارگزاری سایت مشاهده می نمایند را صفحه نخست می نامند .
Static page / صفحات وب ثابت
اصولا سایتهای ثابت یا استاتیک ، سایتهایی هستند که ضرورتی برای تغییر مداوم اطلاعات آنها احساس نمی شود. اینگونه وب سایتها معمولا تنها جهت معرفی کاربرد دارند . عملیات بروزرسانی سایت به ندرت و یا بطور کل انجام نمی پذیرد .
Dynamic page / صفحات وب پویا
صفحه وب سایت پویا ، صفحه ای است که شکل ظاهری آن ثابت است ، اما محتوای آن متغیر می باشد و می توان آن را با توجه به معیارهای مشتری تغییر داد. این نوع وب سایت ها دارای پنل مدیریت محتوا هستند و مدیر سایت می تواند بدون داشتن دانش طراحی وب به راحتی محتویات هر صفحه از سایت خود را ویرایش یا بروز رسانی نماید.
Landing page / صفحه فرود
در علم تبلیغات ، به هر صفحهای که کاربر وارد آن میشود یا اصطلاحا بر آن فرود میآید، صفحه فرود (به انگلیسی: Landing Page) میگویند. در حقیقت پس از اینکه مخاطب یک بنر تبلیغاتی یا تبلیغ متنی روی آگهی کلیک میکند، وارد صفحه فرود متصل به بنر یا تبلیغ متنی میگردد. معمولا صفحه فرود به صورت جدا از صفحات اصلی یک وبسایت طراحی میشود .
Header / هدر
هدر یا سربرگ سایت به قسمت بالای سایت که عموما از یک لوگو و تصویر گرافیکی مرتبط با موضوع سایت طراحی می شود می گویند .
Footer / فوتر
قسمت پایینی سایت که توضیحاتی در رابطه با حق نشر سایت ( کپی رایت ) تاریخ افتتاح سایت و … قرار میگیرد را فوتر footer می نامند .
F.A.Q / سوالات متداول
مخفف عبارت “Frequently asked questions” . صفحهای است که در آن صاحبان سایتها به سوالات متداول (بیشتر پرسیده شده) کاربران سایت پاسخ میدهند.
Not found 404 / خطای ۴۰۴
این خطا زمانی نشان داده می شود که صفحه مورد نظر شما توسط سرور پیدا نگردد . خطای ۴۰۴ می تواند توسط خود سرور نشان داده شود یا اینکه طراح سایت یک صفحه اختصاصی با اخطار ۴۰۴ را طراحی نماید.
Forum / انجمن
فروم یا انجمن اینترنتی ، سیستم بحث و گفتگو آنلاین است . کاربران با ورود به این سیستم میتوانند ثبت نام کرده و به عنوان یک عضو در نظرسنجی ها شرکت کرده یا به مطالب پاسخ دهند یا حتی موضوعات جدیدی را ایجاد نمایند .
Blog / بلاگ
عموما یک صفحه در وب سایت که آخرین نوشته ها ، اخبار و مقالات در آن قرار داده شده و بروزرسانی می شود .
Weblog / وبلاگ
وبلاگ یک یا چندین صفحه اینترنتی شخصی یا گروهی است که در آن شخص یا گروه به نوشتن مطالب متوالی (روزانه یا چند روز در میان) در موضوعات متنوع و دلخواه می پردازند. شکل گسترده تر و پیشرفته تر آن ، وب سایت می باشد که قابلیت هایی بسیار فراتر از وبلاگ دارد .
Portal / پرتال
مفهوم پرتال گسترده تر از وب سایت می باشد و در واقع پرتال ، درگاه یا پایگاهی است که اطلاعات ، اسناد و امور مهم اعم از اطلاعات و اسناد درون سازمان و سازمانهای مرتبط را بصورت یکپارچه و عموما تحت وب ، سازماندهی و مدیریت می نماید .
UI / رابط کاربری
رابط کاربری UI که مخفف کلمه User Interface میباشد به ظاهر اپلیکیشن یا وب سایت می گویند که کاربر با آن در ارتباط است .
UX / تجربه کاربری
تجربه کاربری (User Experience) به اختصار UX شامل رفتارها ، نگرشها و احساسات یک کاربر درباره استفاده از یک محصول ، وب سایت یا سرویس خاص است .
Responsive / ریسپانسیو
طراحی وب ریسپانسیو یا واکنشگرا (RWD) یک روش طراحی وب است که هدف آن نمایش مطلوب صفحه در طیف گستردهای از دستگاهها از تلفنهای همراه تا نمایشگر های بزرگ کامپیوتری است . در این حالت اندازه عناصر سایت متناسب با رزولیشن دستگاه تغییر می یابد تا پیمایش در سایت بصورتی آسان و هوشمندانه انجام گیرد .
Layout / صفحه آرایی
در لغت به معنی صفحه آرایی و در طراحی سایت به معنی ایجاد ساختار گرافیکی زیبا و کاربرپسند برای عناصر و محتویات سایت می باشد .
Favicon / آیکن مرورگر
یک آیکون یا لوگوی بسیار کوچک تخصیص داده شده به وب سایت است که مرورگر هنگام نمایش آن وب سایت ، فاوآیکن مربوط به آن را نیز در کنار نشانی اش در باکس آدرس نمایش میدهد .
Portfolio / پورتفولیو
طراحی سایت پورتفولیو یا نمونه کار به سایت هایی گفته می شود که با هدف معرفی و نمایش فعالیت های کاری و حرفه ای یک شخص یا شرکت صورت می گیرد. در طراحی سایت پورتفولیو افراد می توانند فعالیت های حرفه ای خود را در قالب گالری تصاویر و یا اسلایدر های زیبا در معرض دید کاربران قرار دهند.
Plugin / افزونه
افزونه به معنای نرم افزار کوچکی است که به برنامۀ اصلی امکانات جانبی و مکمل را اضافه میکند . در سیستم مدیریت محتوای وردپرس ، افزونه ها امکاناتی را به این نرم افزار تحت وب افزوده و باعث افزایش کارآیی و قابلیت های آن میشوند.
Module / ماژول
ماژول ها مفهومی مشابه افزونه در سیستم مدیریت محتوا دارند و در حقیقت قطعه کدهای برنامه نویسی شده ای هستند که از طریق آنها امکانات مختلفی در اختیار کار بران سایت قرار می گیرد . مثل انواع فرم ها ، تقویم ، اوقات شرعی و …
Source code / سورس کد
مجموعهای از دستورالعملهای رایانه است که معمولا در قالب متن و به یک زبان برنامه نویسی تحت وب نوشته میشود.
Search engine / موتور جستجو
به وبسایتی گفته می شود که کلمات کلیدی را در یک صفحه اینترنتی یا بانک اطلاعاتی جستجو می کند . از معروفترین آنها میتوان به Google و Yahoo اشاره کرد.
SEO / سئو
کلمه سئو SEO برگرفته از Search Engine Optimization به معنای بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو است و شامل تکنیکهای است که باعث افزایش رتبه سایت در نتایج موتورهای جستجو مثل گوگل و یاهو می گردد .
Title tag / تگ عنوان
تگ title هم به کاربران و هم به موتور های جستجوگر عنوان و موضوع یک صفحه را بیان می کند. مهمترین فاکتور برای فرآیند بهینه سازی سئو در صفحات وب سایت به حساب می آید و در واقع همان عنوان قابل کلیکی است که در نتایج موتورهای جستجو نمایش داده می شود .
Description Metatag / متاتگ توضیحات
چکیدهای از محتوای سایت را ارائه میدهد و عموما در زیر لینک های آبی رنگ عنوان در صفحه ی نتایج موتور جستجو ظاهر می شوند .
Index / ایندکس
ایندکس به معنی قرار گرفتن و لیست شدن صفحات سایت یا حداقل مهم ترین آن ها در موتورهای جستجوگر مثل گوگل ، یاهو و … است .
Keyword / کلمه کلیدی
واژه های کلیدی مرتبط با خدمات ، محصولات یا یک صفحه که از طریق آنها سایت ما در نتایج برتر گوگل قرار بگیرند ، کلمه کلیدی گفته می شود .
Traffic / ترافیک
ترافیک وب سایت عبارت است از مقدار اطلاعات تبادل شده بین سایت و کاربر که در اینجا کاربر همان بازدید کننده سایت است . افزایش ترافیک سایت رابطه مستقیمی با افزایش بازدید از آن سایت دارد .
Page rank / رتبه صفحه
عددی از ۰ تا ۱۰ است که توسط موتور جستجوی گوگل به هریک از صفحات یک وب سایت اختصاص می یابد.
Backlink / بک لینک
بک لینک در بهینه سازی موتور جستجو ، یک پیوند یا لینکی است که یک صفحه وب را به یک صفحه وب دیگر یا یک وب سایت دیگر مرتبط می سازد.
Spam / اسپم
اسپم یا جفنگ یا هرزنامه ، به معنای پیام یا نامه الکترونیکی است که بدون درخواست گیرنده و برای افراد بیشمار فرستاده میشود .
Sitemap / نقشه سایت
نقشه سایت در واقع یک فایل متنی حاوی تمام آدرس های موجود در سایت شماست. وجود نقشه سایت روبات موتورهای جستجو مانند گوگل را راهنمایی میکند صفحات شما را بهتر شناسایی کند .
RSS Feed / خوراک فید
آر.اس.اس فایلی با فرمت xml است که آخرین عناوین سایتهای خبری ، وبلاگها و سایتهایی از این دست را شامل میشود . با به روز شدن سایت ، فایل rss به طور خودکار به روز میشود و به این ترتیب تازهترین عناوین خبری ، چکیدهای از هر گزارش یا خبر را می توانید مشاهده کنید .
Pop up / پاپ آپ
تبلیغات بالاپر یا پاپآپ گونهای از آگهیهای اینترنتی هستند که به منظور بالا بردن بازدید از وب سایت یا بدست آوردن نشانی پست الکترونیکی دیگران درست شدهاند و معمولاً هنگامی که مرورگر ، صفحه جدیدی را باز میکند به همراه آن صفحه بارگذاری شده و پنجرهای را که تبلیغات در آن قرار دارد نشان میدهند.
Backup / پشتیبان گیری
به این معنی است که یک کپی از اطلاعات و پایگاه داده سایت خود در یک حافظه یا هاست ذخیره شود تا در هنگام بروز مشکل یا از بین رفتن اطلاعات اصلی از نسخه Backup استفاده شود .
Bug / باگ
باگ مشکلی است که در یک برنامه رخ داده و باعث از کار انداختن کلی آن یا اجرا نکردن دستور یا دستورات بعدی به صورت ناقص یا کامل می گردد. در طراحی سایت به طور خلاصه به عنوان حفره امنیتی و راه نفوذ بدون اجازه ! به وب سایت نامیده می شود .
تالیف و گردآوری : سجاد عزیززاده
کپی از مطلب با ذکر منبع و نام نویسنده امکان پذیر است .
عالی خیلی خوب طراحی شدن
سلام
ممنون از محتوای خوبی که منتشر میکنید.
ما به همراه یک گروه از متخصصین
حوزه وب گروه تلگرامی جامعه وبمستران ایران را
لانچ کردیم.
با توجه به اینکه شما هم در این
زمینه فعال هستید خوشحال می شیم به ما بپیوندید تا تعاملات مفیدی باهم
داشته باشیم
لینک گروه خدمتتون
https://t.me/joinchat/DBhKUBJE3gUMxzABig66Ig
سلام روز بخیر
قبلا ازتون دعوتتون کرده بودم برای عضویت در گروه جامعه وبمستران
مهندس چرا نیومدی توی گروه
خوشحال میشیم تشریف بیارید و دوستان دیگه
تبادل اطلاعات داشته باشیم
گروه جامعه وب مستر ها
https://t.me/joinchat/DBhKUBJE3gUMxzABig66Ig